Incidenta crescuta a condensului in cladirile din ziua de azi este rezultatul direct al schimbarilor conditiilor de trai modern, care a dus la camere mai calduroase si mai comfortablie.
In multe case, sobele traditionale au fost inlocuite de sisteme de incalzire sofisticate, usile si cadrele ferestrelor cu garnituri necorespunzatoare au fost prevazute cu garnituri de etansare pentru oprirea curentului de aer, dusumelele au fost complet acoperite cu covoare in timp ce inaltimea tavanelor a fost micsorata si spatiul dintre grinzile podului umplut cu material izolant.
Aceste procedee moderne pentru sporirea confortului au creat spatii care sunt mai calduroase dar care adesea au mai putina ventilatie si mai putina circulatie a aerului. Rezultatul este ca vaporii de apa produsi de activitatile normale de zi cu zi nu mai sunt capabili sa se evapore prin horn sau prin cadrul usilor, pe la rosturile ferestrelor si prin alte orificii de evacuare.
In anumite circumstante, toate aceste procedee pentru sporirea comfortului se combina dand nastere unor conditii ideale producerii condensului.
Intrebarea este cum se poate reduce condensul fara a sacrifica beneficiile confortului. Cand geamurile termopan sunt folosite impreuna cu incalzirea si ventilatia controlata, aceasta ajuta la solutionarea problemei - si eficacitatea va si mai mai mare daca se va tine cont de masurile de precautie prezentate in cele ce urmeaza.
Aerul care ne inconjoara in interiorul caselor noastre contine intotdeauna vapori de apa care de obicei sunt invizibili. Un exemplu tipic este norul de abur de deausupra unui ibric care devine rapid invizibil – de fapt, acesta a fost absorbit in atmosfera.
Cu cat este mai cald aerul, cu atat poate contine mai multi vapori de apa - dar exista o limita in ceea ce priveste cantitatea de vapori pe care o poate contine pentru o temperatura data. Cand aceasta limita este atinsa, se spune ca aerul devine saturat. Cand aerul saturat vine in contact cu o suprafata care are o temperatura mai mica decat acesta, aerul este racit si emana surplusul de vapori de apa pe aceasta suprafata – initial sub forma de abur si, daca este excesiv, sub forma unor picaturi mici de umezeala. Un exemplu este atunci cand o persoana respira spre o oglinda: condensul apare deoarece aerul expirat este saturat si temperatura lui este mai mare decat temperatura aceluia al oglinzii (care este la temperature camerei).
Respiratia: 2 adulti care dorm produc 750 ml de umezeala in 8 ore ce este absobita ca vapori de apa in atmosfera
Gatitul: norii de abur pot fi vazuti langa tigai si ibrice si apoi par ca au disparut. Norii au fost absorbiti in atomosfera. Insusi aragazul poate fi o sursa de vapori de apa; e.g. un aragaz cu gaze poate produce aproximativ 1 litru de umezeala pe ora.
Spalatul: vaporii produsi de apa fierbinte sunt rapid absobiti in atmosfera.
Imbaierea, rufele spalate si hainele umede: acestea sunt adesea sursele principale de vapori din casa dvs.
Sistemul de incalzire: un sistem de incalzire pe gaz poate produce 330 ml de umezeala pe ora. Sistemele de incalzire cu parafina produc 4,5 l de umezeala pentru fiecare 4l de combustibil ars.
Plantele de interior: acestea reprezinta o sursa de vapori de apa frecvent nerecunoscuta dar totusi semnificativa.
Cladirile noi: Caramizile, lemnul, cimentul si alte materiale intr-o casa cu 3 dormitoare absorb intre 5000-60000 l de apa in timpul constructiei. Mult din aceasta cantitate se risipeste in atmosfera din interior in timpul perioadei de uscare.
Principalii trei factori care produc condensul:
Primii doi factori pot fi controlati.
Condensul de pe suprafata dinspre camera a geamului din interior inseamna ca temperatura suprafetei geamului este prea joasa in raport cu continutul de vapori de apa din camera.
Condensul dintre foile de geam indica o defectiune de etansare.
Acolo unde geamurile termoizolante se obtin prin instalarea unui geam secundar, condensul pe suprafata cavitatii geamului exterior indica, in majoiritatea cazurilor, infiltratia aerului umed din camera in cavitate. In orice caz, este de notat faptul ca acest lucru nu este posibil la ferestrele secundare inchise ermetic, de aceea migrarea aerului din camera in cavitate este de asteptat. Condensul poate aparea ocazional pe suprafata cavitatii geamului interior atunci cand soarele straluceste pe fereastra. Aceasta inseamna ca ceva din insusi spatiul de aer, cum ar fi un distantier din lemn neetansat sau un desicator (system de etansare), contine umezeala. Aceasta sursa poate fi de asemenea responsabila pentru condensul de pe suprafata cavitatii geamului exterior. Condensul de pe partea de din afara a geamului exterior este natural si poate fi trecut cu vederea.
Service-Termopane - Reparații Termopane
Asigură cãminului tău o liniște deplină !
Tel : 0761801545 sau mesaj pe WhatsApp.
Website : Service-Termopane